nora&brorsan

Mest om Nora och nu med lillebror Frank, om livet i förorten med en lättretad mamma och en matnörd till pappa.

Monday, February 28, 2005

30-årskris

Jag tänkte att jag INTE skulle ta upp hur trött jag är på snön, ingen har väl missat det!?!, men eftersom jag är så trött på snön ville jag pigga upp mig och mitt pastejfärgade hår lite men nu 3 färgningar senare ångrar jag mig. Jag passar inte att ha brunt med inslag av rött - det är skitfint på andra - men jag ser helt fyllemosig ut i det. Varför åt jag inte bara en semla istället? Det hade piggat upp mig mer och framför allt skulle det inte synas, inte som det gör nu iallafall! Jaha så här sitter jag med rödbrunt hår, dagen-efter-färg i fejset och för att toppa det lite färgade jag ögonbrynen så de är nu mera svarta! Morrr..
Om nån frågar säger jag att jag har en 30-års kris eller så säger jag att jag vart på maskerad och skulle vara en osmaklig öststatstjej!

Friday, February 25, 2005

trött

Jag överlevde Body pump:en men är så sjukligt trött (det är snöns fel!) att jag ska gå och lägga mig och bara njuta av att Jörgen tar Nora imorgonbitti så jag får sova längre än 8.

Thursday, February 24, 2005

virrpanna

Idag fick jag värsta sortens lappsjuka. Jag trodde jag skulle ruttna innefrån när jag tittade ut genom fönstret; inte en käft och bara snö och åter snö. Men eftersom jag är en sån påhittig person tog jag tunnelbanan in till Skanstull och där sprang jag på Geraldine som sa att hennes mamma var på HM så efter jag snackat m dem ett tag ammade jag Nora och tog tunnelbanan hem igen. Det var så skönt att se lite folk, höra bilar, andas lite avgaser. Bäst av allt var den lilla senila (?) farbrorn som jag delade hiss med. Jag frågade om vi fick plats i hissen "Javisst, jag är så liten så" svarade han och det var han verkligen. När vi passerade spärren för att gå ut visade han sitt körkort!! Spärrvakten såg förvånad ut och sa det där är ju ditt körkort. Jah, svarade farbrorn och hasade vidare. Sånt händer aldrig här ute i Vidja. Kan bero på att vi inte har nån tunnelbana?!
Imorgon ska jag träna Body Pump på Sats med morsan och jag har redan fjärilar i magen. Om friskis var jobbigt i söndags va ska detta då inte bli? Så om det inte kommer nån blogg imorgon så kanske jag ligger på intensiven eller så har jag flytt landet..

Wednesday, February 23, 2005

skrikis

Idag har vi varit på "Öppet hus" på ett föräldrarkooperativ (dagis) ifarsta. Rent fysiskt var det jättefint, belagt i ett 1700-tals villa med kakelugn, liten gård m egen pulkabacke, nära vattnet sen verkade själva verksamheten oxå jättebra. Deras verksamhet använder Reggio Emila-pedagogik; tar tillvara på barnens kreativitet och försöker stimulera deras konstnärliga ådra. Undra om man gillar den iéen lika mycket när man kommer hem och Nora har ritat med tusch på varenda vägg inkl soffor bord? I vilket fall som helst hade barnen hade sin egna lilla målarateljé med små ministolar och små minibord till. Just nu hade de "Kattema", de ritade katter, fotograferade katter och berättade om katter de kände. Då kunde Nora berättat om våran katt; världens mest irriterande.. Jamar i 100 år för att få gå ut sen är han ute i 3 minuter sen kraffsar han nästan hål på fönstret för att få komma in. Men Nora berättade inte om Assar, hon gjorde som vanligt när hon är trött och det inte händer tillräckligt mycket. Hon skrek!! Nu skrek hon bara lite lagom och kunde distraheras med saker att tugga på så vi tackade för oss och drog innan hon drog igång på riktigt. Man vill ju inte bli bortsorterad i ansökningshögen bara för att de inte vill ha en skrikis!

Monday, February 21, 2005

herrens lokaler

Jag var och svettades i kyrkans lokaler igår. Nix, var inte och bekände nån synd utan var på Friskis & Svettis i kyrkans gympasal(?). Det var ett tag sen jag gympade - efter 7 min kunde jag knappt andas och tinningarna pulserade så jag var helt övertygad om att få en hjärnanerysm men det är ju såå roligt att skutta runt där även om jag hade svårt att hitta den där meditativa känslan igår. Tyckte mest det var apajobbig, tack och lov fanns det en skylt med ett biblisk budskap fr Joh 13:6 Det stod typ Herren älskar alla människor där för gav han dem sin ende son, och herren överger dig aldrig. Bla Bla bla. Den läste jag om och om igen, försökte memorera texten mest för att försöka slippa tänka på hur lång tid det var kvar. Jag slapp både andnöd och anerysmer men har så dj-a ont i armaran idag så jag orkar knappt lyfta Nora. Tog ett snack med henne imorse och sa att det är dax att bli en stor tjej, att hon får själv hoppa upp från golvet, ta sig ur sängen och sätta sig i vagnen men hon bara gurglade lite.

Saturday, February 19, 2005

galaxer och ljusår

Morsan och Perre har fått tag i billig biljetter till Thailand, de åker om 3 veckor. Det nesliga var att hon sa med sammetslen röst "Kaaaaaaaaaaaaaaan ni inte föja med?" I det ögonblicket skapade hon en hangup i mitt huvud - måste åka till Thailand, nu. Men som jag vet så har vi inte dem pengarna och det sa jag till henne då svarar hon "men om jag sponsrar då?" Med hur mycket?? Va, det borde vara olagligt att ens föreslå nått liknande! När hon hade frågat så var jag ju redan på väg . Jag såg mig själv i strandklänningen, Jörgen i hawaiskjorta och lilla Nora med solhatt sitter och äter smarrig taimat medans solen värmer våra ryggar. Ja, ni ser väl bilden? Själv ser jag till och med skrimmet runt oss. Jag får väl bita ihop och vänta tills nästa år för då åker vi tillsammns m Malin och Dennis och deras bebis men just nu känns det som 100 000 ljusår och galaxer bort.

Wednesday, February 16, 2005

lista

Föräldrarsajten har en för-och emot lista men jag tycker folk skriver så tråkiga inlägg på den så jag har gjort en egen, här kommer den.
Emot:
- Att få 40 cm av sängen på natten, och att Nora som är minimänniska ligger tvärs över och har mer plats än jag och Jörgen har tillsammans.
- Att numera vinka gonatt och göra ljudlösa slängkyssar till jörgen. Allt för att inte väcka den grävling som sover.
- All snö. Den superpositiva grannen sa "det är ju bra för barnen, de får ju ett vitt sportlov" Men jag tänkte att jag skiter väl i skolungarna - De sitter ju iallafall bara inne och spelar tv-spel!
För:
- Att Nora fått sin första tand. Vi firade med en ask Paradis. Inte direkt vad min kropp behövde.
- Att slippa gå på lägenhetsvisningar.
- Att simma på onsdagskvällar. Jag, Molla och en massa tjockkärringar är där.

Tuesday, February 15, 2005

som fan

Jag kom på en sak; vi tycker det är sååå gulligt att Nora börjat krypa men hur gulligt tycker man det är när hon springer iväg och
- trycker in en limpmacka i DVD-spelaren
- slänger ner en massa toarullar i toaletten
- en äter upp Assars kattmat. Grannens unge åt alltid upp kattens wiskas "Hela ungen luktade tonfisk"
Måste rusa Nora skriker som fan!!!

skitsnö

Jag har fått en psykisk förkylning (ur gängorna..) och därav inga bloggar de senaste dagarna, jag skyller allt, verkligen allt på vädret. Jag är så dj-a less på snön. Fredan blev som ett liten smakprov på hur det kan vara. Solsken och mys! Jörgen var ledig så vi tog t-banan till söder och promenerade till gamla stan där vi käkade lunch sen tog vi en kaffe i gallerian. Hur skönt som helst och sen på söndan kom snön igen. Fram med snöslunga och skyfflar.. Blä blä blääää
Dagen hemska upplevelse är att Nora ramlade ur sängen imorse. Trots kuddvallar bökade hon sig ur sängen. Hua vilken chock men efter att ha pratat m jörgen och Torhildur lugnade jag mig, Nora hade lugnat sig för länge sig.. Dagens fantastiska upplevelse är att se Nora krypa. Hon kryper inte klockrent , hon måste vila imelllan men hon kryper framåt om man lägger en leksak en bit framför henne. Hurra hurra för Nora.. Hurra även för Noras mormor som var här idag på lunchen. Hon är så fantastisk, så omtänksam, så barnkärn, så fantastisk på alla sätt och vis. Räcker de mamma? ;)

Thursday, February 10, 2005

hemlighet

Det har blivit så halt av allt regn att det är dax att plocka fram grillorna. Här om dan snackade jag i mobilen samtidigt som jag drog Nora i barnvagnen och helt plötsligt halkar jag, men ni ska inte tro att jag släpper taget om varken vagnen eller mobilen så där ligger jag på marken och sprattlar - med ena handen på vagnen som står på 2 hjul och i den andra handen har jag Malin. Detta hände (självklart!!) utanför grannarna som är hemma på dagarna, jag hoppas innerligt att de inte såg mig. Vilken syn, som en slimock-klump låg jag där i backen och avslutade mitt samtal. Sen linkade jag hemmåt med en sovande Nora för att inpektera mina skador, något generad, och tänkte att det här kommer jag aldrig berätta för ngn men nu kan jag inte hålla mig längre. Mitt ego säger att det var ju tur att det inte hände på en mer crowded ställe!

Wednesday, February 09, 2005

165:an

Idag har Nora fått åka buss för första gången i sitt liv. Jag börjar utveckla pensionärstendenser - åkte till örby för att kolla in ett ställe som har billiga fräscha begagnade barnkläder. Iallafall så tog vi bussen fr Farsta C och tack och lov var Anneli och Julian med för vet ni hur meckigt det är att ta sig på bussen med barnvagn? Först är det en massa fjortisar som tränger sig och kliver på i mitten för att slippa pröjsa sen ska man få upp vagnen på bussen och hur lätt är det om bussen är parkerad en meter fr trottarkanten!? Väl parkerad på 165:an sattNora lätt chockad och kollade in både resenärer och omgivning, lilla lantisen, det blev för mkt för henne när vi skulle hem i rusning, jag satt på sätet bredvid henne och det hamnade en ung kille framför vagnen. Jag såg hur hon tittade storögt länge på honom sen började underläppen att darra och hon bröt ut i ett högljutt hulkande. Det vart lite läskigt att ha en främling mitt i synfältet så där när man är ute på utflyckt för första gången!
Hittade hysterisk roliga Martina Haag på aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/vss/foraldrar/story/0,2789,598819,00.html

Tuesday, February 08, 2005

tallriksmodelen

Vi håller på att byta ut vissa av Nora mål till riktig mat. Så förutom det vanliga har hon idag ätit banan till mellanmål och grönsak-och kycklingpure till lunch och katrinplommonpure till efterrätt+ druckit vatten till. Vi har vart så präktiga och gjort egen barnbarn och fryst in, så nu plockar vi bara fram några potatis-köttfärs-kuber ur frysen. Präktigt värre va!? Det känns lite skrämmande för jag har ingen aning om vad en 5-mån behöver eller hur mkt. Käkar dom oxå tallriksmodellen, eller är det sås potatis och kött som gäller. Vatten ur nappflaska verkar vara skitspännande, hon tuggar gladeligen på nappen, men risvälling i nappflaska verkar vara direkt motbjudande. Hon visar tydligt att den vill hon inte ha men kanske är det en vanesak, så jag provar imorgon igen.

Monday, February 07, 2005

måndag

Dagen har gått åt till att grilla korv med mammagruppen. Så skönt att få lite sol på sig, jag missbedömde dock läget och klädde mig alldeles för kallt men det var skönt ändå. Roligt att se hur alla barn har växt och färändrat utseende. (Fortfarande sötast i gruppen!)
Sen har vi varit på babysimmet nu på kvällen. Idag fick vi föräldrar dyka tillsammans med barnet, vi fick ha simglasögon så vi såg hur de såg ut under vattnet. Nora hade stora förvånade ögon och ihopsnurp mun! Idag gick det jättebra att dyka men när det kom till badringen hade hon ledsnat och skrek så fort vi bara närmade oss m badringen. Vi skrev på för fortsättningkursen oxå. Imorgon ska vi till öppna förskolan med Victoria och hennes lilla Nova - kul!!

Friday, February 04, 2005

teaterviskning

Dagens höjdpunkt var när Nora fick smaka vatten ur mitt vattenglas; när hon svalt rös hon till och hela hennes lilla kropp krumelerade sig. Hon var såå söt att hon fick smaka flera gånger, och efter varje gång rös hon igen. Raring!
Måste göra ett tillägg om föräldrsajten som jag skrev om igår, idag läste jag Ur barnamun, barns roliga kommentar om olika saker. Den jag skrattade så tårarna rann var en moster som var barnvakt åt sitt systerbarn, barnet behövde gå på toaletten för att bajsa men ville inte ha hjälp med att torka sig. Mostern sa att hon stod utanför om flickan ville ha hjälp. Efter en stund vrålar 3-åringen - Suuuussiiee, VAR ska man torka sig? - Jaa, det är ju inte så lätt att veta!
Jag har fått berättat för mig att jag var expert på pinsamma kommentarer när jag var liten. När mormor hade granntanten på fika teaterviskade jag är det skönt att kn***a, eller den gången vi besökte pappas moster som hade en docka till mig men jag svarade "en sån dj-a ful docka vill inte jag ha". Lillebror Dan var med filosofisk i sina undringar "Mamma, när dom säger mitt på dan, menar de mitt på mig då?"

Thursday, February 03, 2005

troll

Jag har hittat en ny värld, Föräldrarforumet på www.alltforforaldrar.se. Där finns verkligen alla typer av ämnen, Från asienkatastrofen som har en väldigt trist ton till Fråga Pappor som däremot har en väldigt charmig ton. Det verkar finnas något för alla, om man nu vill. Jag skriver nästan aldrig egna inlägg utan läser bara andras. Roligst är att läsa där folk är upprörda och svarar på varandras inlägg. Folk (tjejer?) som bråkar om hurvida olika sovmetoder är bra eller inte, hurvida det är är grotta i andras sorg när man läser internetsajter om Asienkatastrofenen mm. Sen finns det ett uttryck för såna som bara provocerar, inte är seriösa, de kallas för troll. (Jag kan knappt hålla mig för skratt när jag skriver nu..) De e så kul när de skriver "Jag misstänket starkt att *** är ett troll" Snacka om att människor lever sina liv på de där forumena!! Jag sa till Jörgen att om man hade tendens till personligsklyvning så skulle man kunna bli "Pappa i fängelse"eller varför inte "ensamstående med 5 barn" eller varför inte ha några omhändertagna barn bara för en kväll?

Tuesday, February 01, 2005

abu-graibledaren

Efter en horribelt stökig natt; Nora vaknade och skrek typ hela tiden, hon skulle lätt få jobb på Abu-graibfängelset som tortyrledare, bäddade vi ner henne i vagnen och körde ut henne kl 07!!??! Det var fortfarande mörkt ute.. Hon sov innan jag hann stänga dörren. Hon kommer nog bli en riktig Unga-örnare som sover under bar himmel året om!? Eller så får vi bygga ett uterum till henne? När jag sitter i soffan och stirrar på morgonnyheterna med tomma ögon är ironiskt nog nån känd barnpsykolog gäst och svarar på frågor om barns sömn. När jag orkar ska jag maila henne och fråga "Hur i helvete gör man?"
När vi hade sovit ett par timmar stack vi till Globen och fikade med Geraldine och trots att Nora fortfarande var lite trött charmade hon Geraldine rejält. Geraldine tyckte att det var dax för dem att vara barnvakt. Jag log inombords och svarade "Vad sägs om i helgen?" När vi var i Globen hoppade vi in en fotoautomat och tog kort, som Jörgen fick för att han är hemma och är sjuk och som plåster på såren för att han fick ta hundpasset mellan 05-07 imorse.