nora&brorsan

Mest om Nora och nu med lillebror Frank, om livet i förorten med en lättretad mamma och en matnörd till pappa.

Thursday, March 31, 2005

dillsås och klosstorn

Idag har vi varit hos våran husguru på BVC men innan det var dax att bege sig till henne lekte vi i Noras nya lekhörna. Favoritleken verkade vara när jag byggde torn av plastklosssar som Nora sen rev ner. Denna lek pågick till och från i säkert en timma!? Vi har lagt in en heltäckande matta inne i Noras del av sovrummer . En jättefin ljuslila, så nu är det lättare att ha henne lekandes på golvet utan att hon blir kall. Där inne kan hon alltså krypa runt nakenfis (Vem kom på det begreppet??) Att hon är kryper runt naken kan innebära vissa incidenter, och det gjorde det idag. Så med klädombytet efter lunch så blev det totalt 3 ombyten var och ändå kom jag till BVC med en stor blaffa med dillsås på tröjan. På BVC fick Nora göra en BOEL-test, det innebär en kontroll av att hon kan lokalisera ljud och följa med med blicken, vilket hon klarade galant. Efteråt konstaterade Torhildur att Nora redan klarar av sakerna de gör på 10-mån testen. Hon kan resa sig på, hon kan greppa saker med tummen och resten av fingrarna, och hon kan knacka ihop 2 saker som hon håller i varsin hand. Thats my girl! När Nora skrattade och flirtade som vanligt (när hon är utvilad och mätt) och Torhildur sa Det här är ett lyckligt barn, Hanna. Det vet ni om va? Då fick jag en klump i halsen och tårar i ögonen, kunde inte ens svara på hennes fråga men då blir jag ju så stolt. Skiter i alla hörseltest bryr mig bara om att Torhildur ser att hon är lycklig.

Wednesday, March 30, 2005

projekt

Jag har en bloggarsvacka. Med våra intensiva dagar har jag svårt att hitta orken och lusten till att skriva på kvällarna. Jag har senaste veckan vartit så svintrött, trots att jag går och lägger mig i hyfsad tid skulle jag göra allt för att få sove en timma till på morgonen. Men det är blankt omöjligt att få Nora att somna om där vid 6.30-rycket. Hon ska däremot ha credit för att hon sover nästan hela natten numera. I natt sov hon fr 19 och vaknade hon först vid 4 och då somnar hon om på direkten bara hon får komma till våran säng.
Vi har framkallat ca 200 bilder på Nora, Från BB till idag. Så vi har i dag glott på kort och vart nostalgiska. Det var mycket "först gången", när hon åker bil, när hon badar, när hon träffar bla bla. Vi ska göra ett album nu så man inte sitter där med miljoner bilder som inte är insatta i album. Det får bli projekt nr 2. Projekt nr 1 med det virkade lapptäcket ligger fortfarande ofärdigt i en plastkasse. Suck!!

Monday, March 28, 2005

Hemmapappan

Jag (Jörgen) fick uppdraget av Hanna att sköta bloggningen idag, och det är väl inte mer än rätt. Jag har ju varit "hemmapappa" under fredagen och måndagen här under påskhelgen.
Hanna fick två arbetspass på jobbet under påskhelgen så jag blev hemma själv med Nora.
Hur är det att vara hemma själv med Nora då? Superkul men uttröttande.

Nora är så j-vla cool och bara för att hon är hon så är det ju faktiskt okey att kliva upp halv sex på morgonen. Nora är ju inte riktigt med på upplägget med sovmorgon och ta-det-lungt-för-att det-är-helg. Nej halv sex tyckte Nora att det var läge att krypa runt lite på vardagsrumsgolvet.

Från det att jag lade ner henne på golvet i vardagsrummet, lite sömning i mina ögon, så kröp hon runt i "hundranitti". Ena sekunden så var hon i full fart på väg mot elementet (varmt), nästa sekund hade hon spanat in braskaminen (varm när jag väl fick möjlighet att sätta fyr på den) och kom på att där brukar hon inte få vara... dit skall jag krypa. Efter det fick hon span på katten (oförutsägbar) och kattskålen (Inte äta). Sedan tyckte hon att det var dags att ställa sig mot soffan (Hålla lite koll).
Puuuh. Mitt i att hålla kollen så lyckades jag faktiskt att starta brasan, brygga och dricka kaffe och få i mig två mackor.

Jag har under mina pappadagar framåt nio tittat på klockan och trott att det har varit lunchdags.
Vad har vi gjort mer då. Inte så mycket. Vi har haft fullt att göra hela dagarna men när jag skall berätta för Hanna vad vi gjort så blir det bara: Inget speciellt, krypit runt lite, lekt lite på Noras rum, promenerat, ätit.
Låter kanske tråkigt men hur kul som helst. Hon kräver mycket men ger flerfaldigt tillbaka.
Det som värmde mitt hjärta mest var när hon helt plötsligt, efter lunch, blev lite pappig och kom på att hon måste sitta mot pappas bröst och vila huvudet och prata lite Ga-ga-ga.
Jag ser fram emot att vara pappaledig i sommar. Då skall jag jobba på Noras medvetenhet om begreppet sovmorgon.

En rolig grej var när Hanna kom hem från jobbet idag. Nora blev först jätteglad och spärrade upp sina ögon när mamma blev in genom dörren. Efter någon sekund verkade hon dock komma på att mamma hade varit borta hela dagen och blev lite ledsen.

Assar (Katten) har fått indragen kattpeng de närmaste 24 månaderna. Vi fick på nytt bege oss till Bagarmossens djursjukhus på fredagen efter att Assar varit i slagsmål under veckan. Tre timmar och 2200 (grrr) kronor senare var vi hemma igen. Förhoppningsvis går det på samma självrisk som den tidigare incidenten.
Har inte bestämt mig för om jag skall lära Assar att slåss eller att tänka. Han verkar inte kunna något att det som det är nu.

Sunday, March 27, 2005

påsk

Pga av datorhaveri har jag inte kunnat bloggat nått i helgen men som alla andra småbarnsföräldrar (?) har vi haft häcken full så det kanske bara var bra att jag slapp ägna 45 min varje kväll åt att befästa min blogg. Va trött jag är på vanlig uppkoppling!! Så förutom de obligatoriska måstena har vi träffat Noras farmor & farfar i torsdags, var i stan, käkade mongolisk buffé, promenerade, fikade och bara mös. En underbart trevlig dag i solen! I fredags jobbade jag för första ggn sen Nora föddes. Det var hur coolt som helst att lämna hemmet för att åka och jobba men måste erkänna att jag inte gjorde många knop. Det var ju röddag så jag får mkt betalt för lite arbete, ska arbeta imorgon igen. Längtar faktiskt lite! I lördags var i hemma hos Nicke och Kicki och åt god mat. Idag har vi handlat, returnerat felköp, städat och plockat, fikat med Malin och Dennis. Men coolast var nog att vi gräddade våfflor på altanen och åt utomhus. Det är vår och jag ser ljuset i tunneln.

Tuesday, March 22, 2005

idag

Idag skrattar jag åt: Mig själv, för att jag körde fast i snödriva när jag försökte läsa post samtidigt som jag körde. Nora för att hon försöker bita katten.
Idag kroknar jag på: Noras stök i samband med att hon ska sova. Det tar upp till en timme . Igen!!! All äcklig snö.
Idag längtar jag till: morsan kommer hem, torsdag då vi ska käka med Jörgens morsa och fredag då jag ska jobba och våren förstås.

Monday, March 21, 2005

förkyld

Lillis vaknade alldeles snorig så idag har vi bara sovit, tagit det lugnt och Nora har klättrat/ställt sig upp på allt som går; soffan, en hög med kuddar, en halvsovande Hanna, you name it men jobbigast är ju ändå att hon ställer sig upp i spjälsängen när hon ska sova. Det spelar ingen roll hur trött hon är, det går på 2 röda så står hon där vajjandes och flinar, nöjd med sin prestation. Så detta innebär att det måsta bli vår nu så hon kan börja sova ute igen, jag har ju ingen lust att fightas i 1timme för att hon ska sova i 30 min. Jörgen kom på nu ikväll (efter 75 min) att om det är kolsvart i rummet ser hon inte var hon ska hålla och kan somna.
Så när det inte blev babysim så gick jag och körde Boxing. Fy faaaan va jobbigt och kul! Kanske inte lika roligt för henne jag sparrade med som fick upprepa hela tiden vad det var jag skulle göra. Jag var så trött och hade så lite syre i hjärnan att jag inte kunde ta in vad instruktörens sa. Jag var liksom blå om läpparna efter 20 min och höll på att köra i diket på vägen hem eftersom benen skakade så.

Sunday, March 20, 2005

grillfester

Farsan kallade oss lyxlirare som drog till "storstan" när det var kallt och djävligt här i skogen men nu har vi flyttat hem igen och det var skönt. Solen lös på oss när vi satt på verandan och (försökte) fika, Nora tyckte solen var för stark så vi fick gå in. Vi har sett vårat hus på www.älvsbyhus.se så nu hoppas jag att bygglovet släpps snart så vi kan bygga detta finfina hus. 100 kvm, tre sovrum, badrum, grovtvättstuga, matrum kök och v-rum som hänger ihop. Vi ska boka tid med en säljare så vi får en visning av ett sånt hus och förhoppningsvis är det lika fint då! Som sagt nu känns det bra att vara hemma. Ett tag trodde jag att jag skulle få blodad tand av civilisationen när jag nämde detta för Jörgen suckade han och skakade på huvudet. Men jag tror att jag kommer att älska Vidja igen när våren kommer. Vart ska vi annars ha grillfester i sommar?

Friday, March 18, 2005

mammig

Anledningen till att jag inte bloggade igår var att hela dagen var grå, trist och allmänt jobbig. (Kollade på klockade och längatde efter Jörgen fr kl 13) Nora har på 2 dar klivit in i en separations-ångest-fas och blivit jättemammig. Det är lite gulligt och smickrande...i en kvart.. men när man ska hämta morgonens andra kopp kaffe kl 0715 och tar tre steg bort från henne mot köket och hon börjar gråta hejdlöst och hjärtskärande då är det inte så kul. Och framför allt inte när detta pågår hela dan! Hon är hur nöjd som helst när hon sitter som en lite appa på min arm men varje gång jag sätter/lägger ner henne gråter hon hejdlöst, till jag lyfter henne.. Det är verkligen en utmaning att försöka göra saker med en arm och sen bära en liten Nora med andra armen. Pust.. detta är en fas (som allt annat) men ack så provocerande. Borta är tanken "jag kommer aaaldrig bli irriterad på mitt barn" Den försvann föresten den perioden hon vägrade lägga ner huvudet på madrassen trots att hon var så trött att att hon blundade och skrek. Men nu ska jag gå och öppna dörren till en granne som ringde och sa att han hade morsan katt hemma hos sig- den hade smitit in. Stackars, hon gör allt för att slippa umgås med Assar.

Wednesday, March 16, 2005

Båstad

Ikväll längtar jag efter min lillebror och hans flickvän Louise. Det känns som om Båstad ligger på andra sidan jordklotet och att det kommer dröja flera 100 år tills vi åker dit och hälsar på. Det braiga är ju att de öppnat cafét och att det har massor att göra. Så det är ju jättekul för dem men mitt ego säger att Båstad är larv och att de ska bo nära oss, gärna i gäststugan. Jag saknar att bara hänga med brorsan, snacka böcker vi läst, filmer han men inte jag sett, skvallra och garva lite. Jag saknar att träffa Louise spontant på stan och ta en fika, och snacka skit om värdelösa köksmästare och töntiga kollegor. Det här gjorde inte längtan bättre, nu saknar jag dom ännu mer..

hotell värmlandsvägen

Vi har barrikerat oss på värmlandsvägen (dom är i Thailand) och det är som att bo iett slott. Badkar, bredband, värmeslingor i golvet, grannar och Via Sat. Så förutom att bada har jag passat på att kollat på kanal 3 , scrubs, sex and the city, club-goa, fab-nånting. Jag har verkligen måste-passa-på-känsla i kroppen men jag får väl påminna mig själv om att detta inte är ett riktigt hotell så jag inte börjar sno åt mig shampo och handdukar när vi sticker hem. Det är nästan skrattretande hur glad jag blir av att bada 2 dar i rad eller att surfa med bredband. Hade nästan glömt hur det var att surfa "på riktigt" och inte hinna käka lunch medan datorn jobbar med att få upp hotmailsidan. Nora och Jörgen gillar oxå att vara här; Jörgen kan kolla på riiiiktigt bra fotbollsmatcher och Nora kan krypa runt naken utan att få en kroppstemp på 27 grader. En som däremot inte gillar vårt besök är morsans katt. En liten flåsande minimänniska som kryper efter henne och en dj-t irriterande ungkatt som bara springer efter henne och vill busa. Pratade m morsan imorse, de hade 30 grader varmt och låg vid poolen. Så trist för dem!!!!

Monday, March 14, 2005

skumgummihjälm

Nora har kommit på att man inte bara kan krypa framåt utan även uppåt dvs ta tag i nått och häva sig upp för att sen stå och svajja. Hon har inte riktig koll på balansen ännu, står ändå på tå eller släpper ena handen, så jag bävar för alla de ggr hon ska ramla och slå i huvudet. Jag får väl införskaffa en sån skumgummihjälm som vissa epileptiker har. Malin skrattade gott åt att hennes lillasyster hade en sån hjälm när hon var liten - ända tills deras mamma sa "det är ju din gamla!" Vi måste börja se över barnsäkerheten hemma. Hon är ju inte snabb som en vessla men snart sitter hon väl där och pillar bland allergitabletter och alsolsprit. Ett dilemma är ju kaminen, ska man bygga ett staket runt eller ska vi lära henne att den är varm? När jag tänker på att vi ska ha ett staket i vardagsrummet börjar jag nästan grina. Sa jag att vi var på husexpo och suktade efter hus? Åååh så mkt fint det fanns. Kändes lite purket att komma hem till våra 55 kvm efter att ha sett hus på 100 kvm och 4-5 m i tak. Vi köpte en varsin trisslott på vägen hem. Ifall att..

Saturday, March 12, 2005

förändringar

Vi har gått in i förändringarnas tid här i blöjlandet. Som igår hade vi morsan och Perre på middag (de drog till Thailand i dag..) så för att kunna ta mig ett glas vin gjorde vi ordning välling till Nora som hon skulle få nästa gång hon vaknade, istället för att amma som hon brukar, men lillis sov hela natten!! Så från att vakna var 3-4 timme och käka lite så sov hon hela natten. Vilken cool upplevelse! Jag kan ju lugnt konstatera att jag behövde den sömnen för det blev fler glas vin än bara ett..och öl! Idag har jag varit trött och konstant hungrig men då är det tur att man har en lillis som sover middag ett par ggr per dag som man kan samsova med då. Jag har sovit middag 3 ggr idag. Skitskönt. Det gjorde att vi var laddade för slagerkvällen hos Malin. Vi packade ner Noras pyjamas och tog med resesängen och bestämde oss för att nu ska Nora somna borta. Vilket hon gjorde oxå. Det var nog en ännu grymmare känsla, att kunna vara borta längre än till 19 på kvällen och som grädde på moset somnade hon väl när vi kom hem oxå. Underbart!

Friday, March 11, 2005

Kofi Annan

Jag försöker leva i nuet, njuta och ta tillvara på varje dag med Nora men ibland kan jag inte låta bli att längta tills hon blir större. Tänk när hon börjar gå eller när hon börjar snacka, shit va kul! Att hon börjat krypa innebär ju att vi måste städa och dammsuga mycket oftare än vad vi gjort tidigare. Tjejen på SATS sa "Kan du inte fästa en golvmopp på tröja, så städar hon själv?" Det kanske vore nått! Men jag undrar om der räknas som barnarbete? För jag skulle ju bli lite skärrad om Kofi Annan knackade på dörren och trycker upp FN:s barnkonversion i ansiktet på mig.
Jag vet att många barn är rädda för dammsugaren, inte Julian som ligger och kramar slangen när hans mamma städar, men det känns ändå lite som att vi dammsuger alltför sällan då Nora börjar gråta när vi plockar fram dammsugaren. Kanske kan vi ha lite terapi här på dagarna och närma oss dammsugaren sakta men säkert . Jag undrar vem som blir botad först, Nora eller jag?

Tuesday, March 08, 2005

fuck you

Jag har fått en skrämmande insikt idag och vill det sig riktigt illa leder den till en 30-års kris. En av mammorna här i Vidja har bjudit mig på tupperware-party!!! Jag har ju sett de andra morsorna på avstånd och tänkt typ tant.. Nu när jag har lärt känna några av dem så är de födda -76. Fattar ni, jag är en av dem. När folk ser mig med Nora ser de en tant. Jag anade detta när jag plockade upp några liftande ungdomar som skulle till Vidja sent på kvällen. När vi var framme tackade de så snällt och önskade mig trevlig helg. Trevlig helg??? Inte "Ta det lugnt i helgen, he he hee" eller "Gå inte och lägg dig först du kommer hem nu, he he" Jag väntade bara på ett litet tillägg där "trevlig helg , tant" men det kom aldrig och de ska de var glada för, för då hade jag kört över dem med forden. Är det för att man ser snäll, ofarlig och medelålders som människor alltid väljer att fråga tjejer med barnvagn om "vart ligger..." ? För i såna fall så tänker jag vråla nästa gång nån frågar - Fuck you!

Monday, March 07, 2005

Jonh Blund

Jag var på SATS idag och Nora fick vara på "inlämningen", det gick jättebra och när vi kom hem var hon alldeles slut men hon var så uppvarvad att det tog en timma att få henne att somna. Det svåraste var att hålla sig för skratt när hon for runt som en vilde, stod på alla fyra och gungade och tjöt, sökte ögonkontakt med mig sen rynkade hon på näsan, fnös och skrattade. Jag försökte amma henne men det är omöjligt att amma en bebis som vrider sig till alla fyra och försöker äta samtidigt som hon gungar!! Jag skrattade så tårarna rann när hon gjorde pruttljud mot mitt bröst - och hon skrattade nöjt tillbaka och visade sina 2 små risgryn till tänder. När hon vakade var det bara klä på sig och dra till babysimmet. Idag fick dom åka vattenrutchkana (?) på mage, dyka ner under vattnet och sen upp i den andre förälderns famn. Skitcoolt! Trots att hon höll på att somna i bilen på vägen hem var hon lika uppspelt igen vid läggdax och när Jörgen vart inne i sovrummet i 40 min hörde jag 3 dunkar då trodde jag att Jörgen fått nog så kikade jag in genom dörren och fick se Jörgen liggandes på golvet (trött efter jobbet..) och skrattar och Nora överlycklig gungandes i sin spjälsäng. Till slut var hon tvungen och ge vika för John Blund så nu sover hon.

Thursday, March 03, 2005

mammaintegrering

En av mina favoritsysselsättningar är att studera och analysera folk jag inte känner sen drar jag snabba slutsatser om vilka de är och varför de beter sig som de gör. Hobby-psykolog, jag vet, men en ganska oskyldig fixideé som kan utföras lite här och där. När vi var på "inskolning" på SATS igår hade jag att göra!!! Först är det en ung tuff mamma (tyckte hon själv) som pratade med sin ca 2-åring som om han vore vuxen, lite ironiskt och kaxigt, dessutom högt att hela rummet hörde sen la hon sig i varenda diskussion och hade svar på allt. Blä, jag har så svårt för såna tjejer. Men det värsta var när en mamma bara går och lämnar sin son där innne i lekrummet, utan att ens säga nått till "lektjejerna". Pojken blir jätteledsen gråter så han hulkar så efter en stund hämtar tjejerna hans mamma då stormar hon in och gormar argt "Jag har faktiskt årskort här. Passa!" Så påpassligt att tuffa-mamman var där för hon tar tag i saken och börjar skälla tillbaka men vad hade hon med saken att göra??? Det slutar med att arga-mamman ska prata med chefen och vreser "tyst!!" till sonen när han står där och hulkar och tuffa-mamman säger innan hon slänger igen dörren "Herreguuud, börja bry dig om ditt baaarn!" Jag kan ju bara säga att jag inte hann analyser ett dugg bara satt där med Nora och tänkte "vilken tur att det inte fanns nån sandlåda här inne för då hade väl morsorna börjat kasta sand på varandra".

Wednesday, March 02, 2005

spring i benen

Det är så underbart roligt att vara med Nora på dagarna; hon skrattar mycket, har spring i benen och roar sig själv på ett helt annat sätt än vad hon gjorde förut. Nu kan hon ligga på golvet och bita lite på närmsta sak (Tand nr 2 har just spruckit fram) eller krypa så långt hon hinner innan jag flyttar tillbaka henne till den någorlunda varma mattan. Katten, mobiler och fjärrkontroller fullkomligt jagar hon, kryper i 180 för att få tag i grejjerna. En annan grej hon börjat med är att lyfta upp typ hakklappen för ansiktet och sen jag "tittut" då skrattar hon så hon hickar och jag kan ju tala om att det är inte bara en gång utan 20 varje sak ska upprepas. En annan ny grej är när vi ska lägga henne på rygg då springer hon hejvilt med benen. Det är stört omöjligt att få henne att ligga ner utan några milda judokast. Även att sätta på blöjan är en procedur men jag börjar lära mig hur man sätter på den när hon ligger på mage! Hon är glad och skrattar nästan jämt, som idag var vi på SATS juniorverksamhet där hon hon förhoppningsvis ska vara när jag tränar (Jepp, har köpt årskort. Nu fick jag det sagt oxå..) då kryper hon in bland nya människor och bara nöjer sig med att tugga på en gorilla. Trots ledsna barn och muppiga mammor. Hoppas det går lika bra när jag går iväg, som imorgon när det är spinning.

Tuesday, March 01, 2005

möblera om

Vi har möblerat om i sovrummet idag. Vi delade av rummet med garderoberna och det innebär att Nora får ett eget litet kryp-in och jag o Jörgen får en egen liten sänghörna. Det är ju inte världens finaste rent estetiskt men väldigt praktisk. Inredningsgurun Ernst-Nånting- Sommartorpet skulle få gåshud om han kom hem till oss men fördelen är att vi nu kan ha lampan tänd även efter att Nora somnat, och jag kan börja läsa böcker igen. Har köpt "Svensk Historia" på rean som jag nu ska lusläsa men först ska jag läsa ut "Hemma hos Martina" för andra ggn. Hysteriskt rolig!!! Jörgen hade en annan tanke med avdelningen; nu kan vi börja säga "Gå in på ditt rum!" till Nora. Så vi kom på att vi även ska hota med "annars får du åka till mormor" som kvinnan på Skansen sa på allvar till sin unge. Vi får väl se om Nora diggar sitt nya rum lika mycket som jag kommer digga lite privacy..